Husdjur får en att må bättre

Djur kan förbättra ens psykiska hälsa om man har ett starkt känslomässigt band till dem. Det har dock visat sig att människor med husdjur i genomsnitt har sämre psykisk hälsa än de som inte har djur. Detta kan förklaras med att man ofta köper ett djur till någon som mår dåligt.

1074148-pet-friends

Vi vet redan att de flesta tycker om djur och att många skaffar djur för att de ser dem som ett oerhört trevligt sällskap. Även om de kräver mycket tid och arbete, brukar de vara värt det i slutändan eftersom man får så mycket ut av husdjuren. Det är faktiskt så att ett sällskapsdjur kan ha en positiv påverkan på den psykiska hälsan.

Måste gilla djuret

Det gäller dock att man tycker om sitt husdjur och att det har stor betydelse för en, för att man ska få bättre psykisk hälsa av det. I en studie såg man nämligen att de som har husdjur i genomsnitt har en sämre psykisk hälsa än de som inte har ett. Däremot, i alla fall när det gäller barn, börjar husdjuret få en positiv effekt på hälsan om man har ett starkt känslomässigt band till djuret. Varför man tror att de som har husdjur mår sämre är på grund av att man ofta köper ett husdjur som tröst när man mår dåligt. Det är exempelvis inte ovanligt att föräldrarna köper ett djur som tröst vid en skilsmässa eller om barnet är ledset av andra skäl.

Många studier

Det finns mängder av studier som visar att den psykiska hälsan blir bättre av att ha ett husdjur. Till exempel finns studier som visar på sänkta stressnivåer i närvaro av hundar. Hundarna kan läsa av människor, nästan bättre än vad andra människor kan. Därför kan hunden hjälpa en person att reglera känslosvängningar. Dessutom väcker hunden omsorgsbeteende och är alltid förutsägbar. Läs mer.