Innan ni skaffar husdjur

Djur är underbara, det är det nog inte många som inte tycker. Många av oss växer upp med ett eller fler husdjur, och det är väl en av de vanligaste säkerhetsfrågorna när man ska återfå sitt lösenord eller kod till banken, ”Vad hette ditt första husdjur?”.

Kanske är det så att din familj vill skaffa ett husdjur? Ni är inte ensamma, men det finns en del saker ni behöver tänka på innan ni skaffar er ett djur tillsammans. Det blir nämligen snäppet mer att tänka på när man ska vara gemensamma ägare av ett djur. Här är några av de saker man kan tänka på innan man skaffar husdjur:

  • Gör upp i förväg om hur ni ska dela upp ansvaret för djuren – kanske är någon av er extra morgontrött och vill slippa morgonpromenaden eller så är någon lite mer känslig och vill därför helst slippa pälsvården? Alltid bra att ta upp och bestämma sådant i förväg så man vet vad som gäller.
  • Se till att skaffa ett djur som passar er familj. En del hundar funkar bättre med barn än andra, till exempel. Och om ni är borta mycket på dagarna kanske ett djur som kräver mycket omvårdnad och uppmärksamhet inte är en så bra idé.
  • Även om ni i dag tänker att ni aldrig kommer separera så kan det vara bra att skriva ett papper på vem husdjuret kommer tillhöra – det gör en bodelning vid skilsmässa betydligt enklare om det är klarlagt från början.
  • Skaffa inte fler djur än ni klarar av att hantera – och se till att de djur ni skaffar blir kastrerade om ni vill slippa oönskad tillökning.

Om ni har barn i familjen gäller det att se till att de får ta ansvar när det kommer till husdjuren – särskilt om det var de som från början ville ha en hund, undulat eller katt. Förklara att det är mycket som behöver göras med ett husdjur, och gör upp om vad barnen ska göra. Till exempel kan de ha ansvaret för att tömma kattlådan eller byta spån i hamsterburen. Och sedan gäller det att du verkligen håller ert avtal! Barn försöker ofta smita undan sina sysslor om de inte är korrekt uppfostrade, så de måste lära sig att de behöver hålla vad de lovat.