Så väljer du rätt hunddagis

Som hundägare har du kunskap om alla de lagar och regler som gäller. Enligt Jordbruksverkets föreskrifter måste du till exempel rasta din hund minst var sjätte timme under dagen. Då är de allra flesta på arbetet och det är där en rastgård eller ett hunddagis kommer in i bilden.

Det finns cirka 1400 hunddagis över hela landet där din hund kan vistas dagtid medan du arbetar. Det finns många fördelar med hunddagis i Sverige där hunden bland annat erbjuds mat, promenader, sällskap och socialisering med andra hundar. Du måste dock själv ta ställning till vilka behov din hund har och om hunddagis är rätt lösning för er.

Gör research

Hunddagisbranschen bara växer och behovet av omsorg är stort, vilket gör att köerna och väntetiderna kan vara långa. Du behöver med andra ord söka efter hunddagis i närheten och ställa dig i kö till de dagis som låter intressanta. För att hitta ett passande hunddagis kan du gå in på hundisar.se där du hittar mer information om hur verksamheten fungerar och vad du kan förvänta dig. Du hittar också en lista över alla registrerade hunddagis i landet.

Besök hunddagiset

När du har bestämt dig ska du boka in ett besök på hunddagiset så att du får en känsla för hur det både ser ut och känns där. Du får då träffa personalen som ansvarar för hundarna och du får se var din hund kommer att befinna sig och vad den kommer att göra. Fördelarna med att lämna hunden är många. Du behöver inte oroa dig för att hunden ska känna sig ensam eller övergiven, eller att den ska sakna sällskap. På hunddagiset får hunden nämligen både träffa andra hundar och människor. Du kan till och med hitta dagis som erbjuder massage, simning, pälsvård, bad och kloklippning. Det kostar naturligtvis, men då behöver du inte sköta den biten själv. Allt du behöver göra är att lämna och hämta din hund enligt överenskommelse.

Tänk på att din hund måste vara vaccinerad så att den säkert kan vistas bland andra hundar och att den måste kunna lyda personalen. En del hunddagis erbjuder kurser i just lydnad för både valpar och äldre hundar.