Kan ditt husdjur påverka din pollenallergi?

Pollenallergi är en ofarlig men väldigt vanlig form av allergi. Orsaken till varför vissa människor drabbas är inte helt klarlagt. Det finns en myt om att husdjur kan orsaka pollenallergi. Läs mer om det och hur du kan mildra dina symptom.

Våren är här och i och med det kommer mängder av människor få genomgå sin årliga period av plågor kopplade till pollenallergi. Om du, eller någon i din närhet har besvär med pollenallergi ska du definitivt läsa vidare. Pollenallergi är förstås helt ofarligt, men det kan vara väl så störande att leva med. Många vill därför göra sitt bästa för att undvika att deras barn drabbas. En vanlig fråga i det sammanhanget är om husdjur kan utveckla pollenallergi.

Husdjur orsakar inte pollenallergi

Nej, husdjur i sig kan inte orsaka att dina barn får pollenallergi. Det finns dock några faktorer som komplicerar svaret något. Varför människor utvecklar allergier är inte helt klarlagt. De flesta tycks dock vara överens om att det påverkas av både miljön och det genetiska arvet. Det är därför tänkbart att kan exempelvis katten eller hunden kan göra att barnet utvecklar en allergi mot den specifika djurtypen. När det handlar om pollen och husdjur finns det egentligen bara en koppling. Det är att husdjuret ifråga kan dra med sig pollen in i hemmet. Teoretiskt kan det både orsaka pollenallergi och förvärra redan befintliga besvär.

Tips för att göra det lättare att leva med pollenallergi

Några bra tips för att minska dina besvär med pollen:

  • Tvätta håret innan du går till sängs för att bli av med eventuellt pollen som samlats där under dagen.
  • Stäng dina fönster under dagarna.
  • Gör ett klädombyte efter att du varit utomhus.
  • Införskaffa en luftrenare – men var noggrann så att du köper en som verkligen filtrerar bort pollen.
  • Häng aldrig ut sängkläder eller kläder för torkning utomhus.
  • Om du tränar bör du i första hand göra det inomhus. Om det av en eller annan anledning inte är möjligt: motionera på morgonen eftersom daggen binder pollen.

Kom också ihåg att du inte är ensam. Enligt statistik drabbas ungefär var femte person i Sverige av pollenallergi.