Så får du ett fint och trevligt akvarium

Många anser att ett hem inte blir ett hem förrän det också finns husdjur i det. De flesta tänker nog på hundar, katter och marsvin när husdjur nämns, men även fiskar räknas som sådana. Att skaffa fiskar som husdjur har många fördelar, särskilt för personer som inte har den tid och energi som en hund eller en katt kräver. De är också perfekta för hushåll med pälsallergiker.

Akvarium är mycket vackra och trevliga att ha hemma, och det finns många spännande och varierande fiskar att fylla det med. Innan du skaffar ett akvarium är det dock viktigt att du vet hur du ska sköta det på bästa möjliga sätt. Visste du, till exempel, att det finns olika sorters fiskmat och att akvarium behöver en hel del tillbehör? Det är enkelt att skaffa hem allt du behöver online och för ett stort och brett sortiment köp din fiskmat hos akvarieimporten.se och gör alla förberedelser som krävs. Exempel på fiskmat är:

  • Flingfoder – näringsrik mat som även kan hjälpa fiskarna behålla sina intensiva färger
  • Pellets – flytande foder som finns både för växt- och köttätande fiskar
  • Bottenfoder – sjunker till botten och låter malar äta sig mätta
  • Granulat – perfekt för foderautomater
  • Tillväxtfoder – hjälper yngel att växa till sig

Varför skaffa fiskar som husdjur?

Innan du sätter igång med ett akvarium är det viktigt att du tänker igenom ditt beslut. Att skaffa hund kräver självfallet mycket av din tid men fyller samtidigt ditt liv med massor av kärlek och mys. En katt kräver inga promenader men du måste dagligen hålla kattlådan ren och ge missen sällskap. Fiskar är inte lika personliga som de fyrbenta husdjuren men de är samtidigt vackra och kan vara riktigt spännande att följa. Har du barn är ett akvarium en mycket bra introduktion till att ha husdjur och lär barnen saker som empati och ansvar.

Så sköter du akvariet

Även om ett akvarium inte alls kräver lika mycket skötsel som en hund, finns det ändå en hel del att göra för att hålla fiskarna i toppform. Du behöver absolut en luftpump och ett kvalitativt grus att lägga i botten, såväl som lämpliga växter, doppvärmare och belysning. Det finns också många roliga och dekorativa föremål som du kan ha i, och särskilt barn tycker att det är roligt om det finns ett gammal skeppsvrak eller en antik urna i akvariet. Köp hem bra rengöringsprodukter som är lämpade för akvarium, och se till att byta ut vattnet med jämna mellanrum. Får dina fiskar yngel kommer du att behöva ett litet ”yngeldagis” som består av en separat inhägnad där ynglen kan växa sig stora utan att bli uppätna av andra fiskar.

De populäraste fiskarna

När allt är klart kan du besöka den fysiska butiken och välja vilka fiskar du vill ha. Några av de populäraste akvariefiskarna är exempelvis Malawi Ciklider som är färggranna och lättskötta. De har ofta ett intressant beteende och du kan följa deras äventyr i timmar. L-malar kan betraktas som akvariets städpersonal då de rengör ständigt botten och glasväggarna. Andra fina fiskar är guppys och neontetror med sina vackra former och färger.