Så påverkas du som pälsdjursallergiker

Om du lider av pälsdjursallergi är det djurets proteiner som ditt immunförsvar reagerar mot. Dessa proteiner finns i djurets saliv hudceller, talgkörtlar, hudceller och urin och de i sin tur blir fast i djurpälsen. Det är vanligast att du har allergi mot hund och katt, men även marsvin, kanin och hamster kan utlösa allergi. Du kan få en allergisk reaktion både om du rör vid djuret eller inte.

Om du har pälsallergi är det vanligt att även ha andra allergier såsom pollenallergi, så visats du i miljöer där pälsdjur finns och det är pollensäsong, kan det vara svårt att veta varför du mår dåligt. Både pälsdjursallergi och allergi mot olika sorters pollen brukar ge samma symtom som: röda ögon som kliar, många och långa nysattacker, täppt näsa, rinnande näsa och besvär i form av andningsbesvär (astmatiska problem). Vissa människor har lätta symtom medan andra kan få riktigt svåra besvär.

Vanliga symtom

Det finns flera olika symptom när det gäller pälsdjursallergi. En del får otroliga nysattacker som aldrig tycks ta slut, samtidigt som det rinner ur näsan, ögonen blir röda och svullnar upp. Andra människor kan få nässelutslag på hela kroppen och det kliar då otroligt mycket. Vissa får hosta och andnöd, det piper i bröstet och slem bildas. Det kan hända att du får ett svårt astmaanfall och då behöver besöka sjukvården för att få kortisonbehandling.

Vad du kan göra själv

Det finns en hel del du kan göra själv för att minska allergirisken. Köp en eller flera luftrenare (beror på hur stort du bor) och placera dem i utrymmen som sovrum och vardagsrum, där du ofta befinner dig. Dammsug ofta och helst med ett allergentätt filter. Köp städmaterial som tar åt sig djurhår och som kommer åt i alla vrår. Torka av ofta med en fuktig trasa, gärna med mikrofilter. Använd ofta borstar som tar bort djurhår på möbler och andra textilier. Tvätta det som går och då i minst 60 grader. Det kommer hela tiden nya och lätthanterliga hjälpmedel för att ta bort djurhår, så håll dig uppdaterad.