Tänk på detta när du köper katt

Funderar du på att köpa katt men är osäker på vad det innebär att äga en katt? I denna artikel går vi igenom några grundläggande aspekter kring att ha katt, t ex vad du behöver köpa.

Hos Jordbruksverket finns information om hur du ska sköta din katt. Även om en katt inte är ett flockdjur på samma sätt som en hund så behöver den sociala kontakter. En vuxen katt kan du lämna ensam hemma under dagen men den måste ses till minst två gånger varje dag. Unga katter måste ses till oftare än så. Innan du bestämmer dig för att köpa en katt behöver du veta att du har en bra kattvakt om du ska resa bort.

Saker en katt behöver

katt med klösträdDet finns ett antal saker du behöver köpa för att din katt ska må bra och för att den ska trivas i ditt hem. Det ligger i kattens natur att klösa på saker och för att undvika att det blir på dina möbler bör du köpa ett klösträd hos Fyndiq eller någon av annan form av klösmöbel. Du behöver också ett antal olika kattleksaker eftersom det är viktigt för en katt att jaga och leka. Du kan köpa eller tillverka själv.

Fler saker du behöver ordna:

  • Matskål och vattenskål. Skaffa skålar som är lätta att diska. De bör även vara vida och grunda.
  • Kattlåda och kattsand.
  • Någon form av sovplats.

Valet av mat är viktigt. Du ska välja ett foder som gör att katten får i sig tillräckligt med näring. Det är dock viktigt att din katt inte blir tjock. Överviktiga katter riskerar att drabbas av olika sjukdomar, till exempel diabetes.

Kostnader det första året

Om du köper en kattunge innebär det utöver ovanstående inköp ytterligare en del kostnader det första året. Till att börja med har du kostnaden för att köpa katten. Hur mycket den kostar beror på vilken ras du köper. En bondkatt kan du få i princip gratis medan en raskatt kan kosta tiotusentals kronor. Du behöver också ID-märka och registrera din kattunge, vaccinera den samt skaffa en kattförsäkring

Du bör helst också kastrera din katt. En kastrerad katt har bättre hälsa, drabbas mer sällan av skador och lever längre. Om du kastrerar din katt slipper du också oplanerade kattungar. Kastrerade katter är också oftare mer harmoniska och lugna.