Katten som följeslagare och jämlike

Hur läser du din katt? Och visste du att de generellt sett vet sina namn, men ignorerar sin matte och husse när det passar dem? Bästa sättet att se på din katt är att den är din jämlike.

Låter du din katt klättra upp och sova bredvid dig i din carpe diem säng? Då kanske du sover bättre än många andra. Forskning visar nämligen att de som sover med sina husdjur sover bättre än de som inte gör det. Det gäller både katter och hundar. Man tror att det beror på att älskade husdjur skapar ett lugn, och en trivsel. En spinnande katt kan ju lugna ner nästan vem som helst.

Så kan du läsa din katt

I en artikel i Dagens Nyheter går det att läsa att katter faktiskt känner igen sina namn, de reagerar nämligen när deras namn ropas. Men det betyder inte att de gör som du säger, eller att de förstår att ljudet du ropar faktiskt är deras namn, kanske är det så att de endast upplever ljudet är ett tecken på belöning – som mat.

Däremot är katten fortfarande inte helt domesticerad, utan snarare har den accepteras människan och lever sida vid sida med oss – dock med sina ursprungliga egenskaper kvar:

Katten är en dubbelnatur – å ena sidan tam och kelig, å andra sidan ett effektivt rovdjur – Göteborgs-Posten

Uppfostra katten?

Det hjälper inte att banna en katt när den gjort något du upplever vara olydigt eller fel, däremot kan du berömma gott uppförande med glad röst. De lyssnar när de känner för det och ignorerar dig när det passar. Frågan hos många kattägare är fortfarande: är det de som uppfostrar oss, snarare än vi som uppfostrar dem? Det enda du kan göra är att fortsätta försöka förstå din katts olika signaler, för att skapa en närmare relation. Det kan du läsa om i denna artikel i MåBra.