Hästtjej efter pensionen

Intresse för hästar har ingen ålder, och det är något som 68 åriga Gunnel Blombäck är ett praktexempel på – hon började nämligen rida först efter pensionen.

Häst teckningAtt äga häst är dyrt, och det är dyrt att hålla på med hästar som hobby är inte direkt billigt det heller. Till exempel skriver Aftonbladet om hur det till exempel kostar mer än vad man kanske tänkt sig att det skulle göra från början, för även om man sparar några hundratusen på att bara rida och får man vara beredd på att det också kostar. Vad du betalar för är bland annat:

  • Stallhyra eller medryttaravgift
  • Ridhusavgift, när du äger en häst
  • Ridkläder
  • Sadel, tyglar och andra produkter för hästen
  • Hö eller hösilage
  • Strö
  • Kraftfoder
  • Hovslagare
  • Ridlektioner
  • Försäkring

Dessutom tillkommer andra kostnader för transporter av hästen från punkt A till punkt B vid tävlingar och annat. Till exempel behöver du en hästtransport, något man kan köpa hos http://www.torstensons.se/, och bil samt stå för bensinkostnader. Så innan du köper en häst eller börjar rida på stall är detta något att överväga om du har pengar för, men framförallt måste du ha tid för hästen. Och tid är just något som 68 åriga Gunnel Blombäck kände att hon hade efter pensionen och när hon promenerade förbi Bankeryds ridskola så bestämde hon sig. Hon skulle börja rida. För Expressen berättar hon om hur hon helt enkelt klev in på ridskolan och frågade om det fanns en nybörjargrupp hon kunde börja i, och mycket riktigt så fanns en sådan. En prova-på-grupp som hölls på lördagarna, och den gick hon på – tillsammans med alla fem-sex åringar som dessutom ridit förr så de hade till och med ett försprång.

Fastnade direkt

häst i hageEfter första gången Gunnel hoppade på hästryggen kände hon sig hemma, men lätt var det inte. Nu två år senare har hon dock fått grepp om det hela och dessutom köpt en alldeles egen häst. Till sin hjälp vid hästköpet hade hon ridläraren Petronella Grune och lotten föll på den elvaårige valacken Carino. En otroligt social, mysig och lätthanterlig häst med mycket kraft och tålamod när man rider honom så att Gunnel valde honom var föga förvånande – dessutom är han rödhårig, något också Gunnel vare en gång i tiden. För Skövde Nyheter berättar Petronella att hon tycker Gunnel är helt fantastisk eftersom att hon gått från att vingla och ha svårt att hitta balansen på hästryggen till att gå helhjärtat in och köpa en egen häst – men det är precis vad som händer. När man väl börjar rida så fastnar man, och steget till att köpa en egen häst är aldrig långt bort, speciellt inte när man både har tid, ork och råd att göra detta – för sant är det som det var sagt: att vara hästtjej har ingen ålder.