En fin benämning. En ful och vidrig handling

Hösten har kommit. Det är sant. Eller det är i alla fall så det känns i luften när man är ute.Och det vore ju inte så farligt om det inte vore så att det innebar att mängder av sommarkatter lämnas till sitt eget öde när familjer väljer att gå tillbaka till verkligheten utan ork att ta med sig den katt de spenderat sommaren med. Många är det som tror att det här med sommarkatter är en myt men det är verkligen inte fallet. Att lämna sin katt när sommaren är slut är väl förekommande och tyvärr har man än inte kommit på en bra lösning på problemet.

Fråga grannar och bekanta

Ämnet har tagits upp i en artikel från Kuriren där en kvinna från Djurens Rätt skriver om hur sommarkatter är problematiskt även detta år.Hon lyfter ämnet fint och pekar verkligen på hur hemskt det är. Sommarkatter: ”En fin benämning. En ful och vidrig handling”. Hon frågar sig också vad det är för människor som gör detta? För henne (precis som för oss) är det helt oförståeligt. Hon ber också alla grannar, vänner och bekanta att fråga de som plötsligt inte längre har en katt var den har tagit vägen. Det är nämligen ett brott mot djurskyddslagen att lämna en katt ensam som man gör med sommarkatter.

Ett medvetet val att skaffa husdjur

Vi har tidigare skrivit ett inlägg om att ”mjukstarta med ett mjukdjur” och den är skriven med glimten i ögat, men det finns också en viss sanning i den. Det KRÄVS ansvar för att man ska ha ett husdjur och det måste man vara medveten om när man införskaffar djuret. Det är inte som att man ”råkar” blir gravid och egentligen inte är redo men inte heller vill göra abort. Ett djur är alltid ett val man som människa gör. Jag vill ha en katt, hund, marsvin och så vidare. Okej, kan du då ta hand om djuret tills det går bort av en naturlig död? Är svaret inte ett klockrent ja, så är djuret inget du ska skaffa. Inte ens om det ”bara” är en katt över sommaren.